Gondolkozz helyesen!

 2009.01.28. 08:37

"Az, hogy miben hiszünk, annak az eredménye, ahogyan gondolkodunk. Ha helytelenül gondolkodunk, helytelenül hiszünk is. Ha helytelenül hiszünk valamit, helytelen lesz a megvallásunk. Más szóval, helytelen lesz a beszédünk.

Minden a gondolkodásunkon múlik!" (K.E.Hagin)

Hogyan kapcsolódnak a fenti gondolatok a tanuláshoz?

Mi, szülők oly sokszor tanácsoljuk gyermekeinknek, hogy higgyenek önmagukban, képesek sokkal jobb eredményeket elérni a tanulásban vagy bármely dologban. Mindig pozitívan, a sikert borítékolva  álljanak egy-egy feladat elé: legyen az felelet, dolgozat vagy vizsga. Ezért nem elhanyagolható, hogyan gondolkodunk - szülők és tanulók - a tanulással kapcsolatban. Nemcsak a gondolatok, hanem a kimondott szavak is erősíthetnek vagy gyengíthetnek bennünket. Rabságban tarthatnak vagy szabaddá tehetnek. Ha a gyengeségről, a kudarcról, a sikertelenségről beszélünk, azért tesszük, mert a gyengeségben és a kudarcban hiszünk. Soha ne mondjuk gyerekünknek, hogy rossz, rosszul tanul, nem képes mecsinálni a feladatait stb. Miért? Mert Ő ezt el is hiszi magáról. Sőt, mi is ezt hisszük róla. Pedig ez nem igaz!  Öntudatlanul is azt valljuk meg, amit hiszünk: ..." Mert a szívnek teljességéből szól a száj." (Mát.12,34)

Megdöbbentő, hogy az embereknek, így a gyerekeknek is mekkora hitük van a helytelen, rossz dolgokban! Ha ugyanazt a hitet a helyes dolgokra fordítanák, sikeresek lennének. Ha a hiányosságaikról, a kudarcaikról beszélünk a gyerekeinknek, akkor szükséget és hiányérzetet építünk ki bennük, ami elhatalmasodhat az életükön. ( A miénken is.)

Ha a sikerről, a jó eredményekről, az örömről beszélünk, akkor azok teljesednek meg a mi és gyermekeink életében. Ha viszont nem hiszünk, elbizonytalanodunk abban, amit megvallottunk, akkor nem fog működni a számunkra.

Kedves Szülők!

A gyermekeink és magunk életéért felelősséggel tartozunk. Mindig tőlünk függ, hogy kezdünk-e valamit a problémáinkkal, melyek közül csak egy a tanulás.  

 A mai naptól fordítsuk a magunk és gyermekeink gondolkodását a helyes irányba, hogy a sikerrel kikövezett úton haladjon életünk!       

 

Címkék: gyerek siker kudarc gondolat tanulás gondolkodás hit

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr45907687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása