Én ezt nem tudom! Anya, segíts!

 2009.01.27. 08:57

Szerencsés helyzetben vagyok. Harmadikos fiamnak szinte semmilyen nehézséget nem okoz a tanulás, nagyon könnyen veszi az akadályokat. A hétvégén egy szöveges matek feladatlapot hozott haza, ami  beugró volt egy matekversenyre. A feladatok a logikus gondolkodásra épültek. Nagy gyorsasággal nekiállt, de rövid idő elteltével feladta, hogy ő nem érti és nem tudja megcsinálni.   Arra biztattam, hogy önállóan gondolkozzon, mert neki kell rájönnie a megoldásokra.

Fél óra elteltével gyerekem hozta a feladatlapot, hogy elkészült. Az öt feladatból kettőt sikerült kikövetkeztetnie, három hibás volt. "Anya, segíts!"  Odaültem mellé, újra olvastuk a feladatokat. Hogy lássam, megértette-e miről szól, milyen kérdésre kérik a választ, kértem, mondja el saját szavaival. Máris megtaláltuk a megoldás akadályát: szavak, melyeket nem értett.  Tisztáztuk az ismeretlen szavak jelentését,  majd rajzot készíttettem vele. A szómagyarázatok és a rajzos ábra hatására egyszercsak homlokára csapott, hogy ő ezt érti. Nagyon örült, hogy a megoldásra ő jött rá, én csak az ahhoz vezető út akadályainak felismerésében segítettem.

Azt az álláspontot képviselem, hogy a tanulásnak értelmesnek kell lennie, vagyis a gyereknek meg kell értenie, amit tanul, önállóan kell gondolkoznia. A szülő soha ne adja a gyerek kezébe a kész megoldást, csak az ahhoz vezető technikában segítsen!   Ahhoz, hogy gyermekünk elérje az értelmes, önálló tanulást, hozzá kell segítenünk, nem szabad magára hagynunk. Soha ne szidjuk meg azért, ha valamit nem tud, vagy nem sikerül neki, hiszen Ő a tanulással kapcsolatban egy akadályba ütközött. Következetes, rávezető kérdésekkel segítsük gondolkodását, hogy a felmerült akadályt meg tudja szüntetni, és sikerélmény legyen számára a tanulás. (Pl.: Megértetted-e a feladatot? Mondd el mit tudtál meg? Mire kell választ adnod? Érted-e a szavak jelentését? Készíts rajzot! stb.) 

Kedves Szülők!

Higgyünk gyermekünkben és pozitív irányba erősítsük önbizalmát, hogy képes legyen a legnehezebb feladatok megoldására, legyen az tanulás vagy az élet bármely területe!

Címkék: siker tanulás matek megoldás tanulási feladatok önbizalom akadály

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr53905492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása