A képességek fejleszthetők! I.

 2009.03.31. 08:58

Egyszer megkérdezték Mark Twaint, hogy kit tart az emberiség legnagyobb alakjának. Az író elgondolkodott, majd így felelt: - Napoleont és Helen Kellert. Napoleont ismerjük, de ki volt Helen Keller?

Helen Keller egy amerikai középosztálybeli házaspár gyermeke volt, aki ép érzékszervekkel, egészségesen született. Pár éves korában azonban súlyosan megbetegedett, és betegágyából süket-némán, vakon kelt fel. A gyerek évekig csak vegetált, értelmét nem tudták megközelíteni. Ez mindaddig úgy ment, amíg egy elhivatott, elszánt nevelő nem került a házhoz, Miss Sullivan. A nevelőnő elhatározta, hogy elindítja a gyermek értelmi fejlődését. Az első szó, amit megpróbált vele megértetni a water (víz) szó volt. Megfogta a kislány karját, a vízcsap alá tartotta és hegyes ceruzával a karjába pontozta a water szót. A továbbiakban ez bevált fogásává lett, s később, amikor a gyererk iskolába is járhatott, sőt évek múlva egyetemre, ez volt a legfontosabb technikája a tanulásnak: a tanárnő neveltje mellett ült, és őrült tempóval pontozta a karjába a hallottakat.

A kezdet persze nem volt könnyű. Sok gond és félreértés akadt az elvont, összetett fogalmakkal. Erőfeszítéseik azonban rendkívül eredményesek voltak, a lány érettségi vizsgát tett, egyetemet végzett, és ismert írónő lett. Még beszélni is megtanult.

Helen történetéhez még valami hozzátartozik. Amikor Mark Twain a fentebb idézett választ megadta, elgondolkodott, majd így szólt: - Lehetséges, hogy a sorrendet fel kell cserélni.

Se szeri, se száma az emberiség történetében azoknak az eseteknek, amikor kedvezőtlen adottságokat legyőzve születtek kimagasló teljesítmények. Gondoljunk csak a dadogóból lett szónok Demoszthenészre, a sánta világutazó Vámbéryre vagy a félkezű zongoravirtuóz Zichyre. De nem kell a kimagasló tehetségek körében keresgélnünk, a hétköznapok is megtermik a maguk csodáit.

Az előbbi pédák a képességek fejleszthetőségéről szólnak. Adottságokkal születünk, a képességeket szerezzük. Az adottság az ember veleszületett fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságai. A képességek az adottságokta épülve az adekvát tevékenységek során fejlődnek. Az előbbi példák azt mutatják, hogy még az adekvát adottságok híján is kialakíthatók magas szintű képességek akarat, kitartás, szorgalom eredményeképpen.

Hogyan lehet eredményesen gyermekeink képsségeit fejleszteni? (folyt. köv.)

Címkék: fejlesztés képesség erdmény adottság

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr151036915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása