Iskolaválasztás

 2009.02.25. 10:56

A napokban sok leendő első osztályos szülő gondolkodik el azon, hogy hova, melyik iskolába írassa be gyermekét. Hazánkban szabad iskolaválasztás van, így a szülő dönt saját nézete és meggyőződése alapján. Természetesen előnyben vannak a városban, illetve a város környékén élők a kistelepülésekkel szemben, hiszen a falvakban élőknek mérlegelniük kell, hogy utaztatják vagy helyben taníttatják gyermeküket.

Néhány szempont a választáshoz:

1. A gyermek képességeit vegyük figyelembe először. Mihez van tehetsége? Mi érdekli? Mivel foglalkozik szívesen? Szeret-e mozogni, énekelni?

2. Figyeljünk arra, hogy mit tartalmaz az óvodában vagy a nevelési tanácsadóban kapott szakvélemény. Mit javasolnak az óvónők?

3. Közössen válasszuk ki az iskolát a gyerekkel! Vigyük el iskolai nyílt órákra, lássa az intézményt, az osztálytermet, ismerje meg  a tanító nénit.

4. Legfontosabb a SZERETŐ pedagógus személye. Nem véletlen, hogy a szülők nagy része nem iskolát, hanem tanító nénit választ leendő elsős gyermekének. Legyen szimpatikus, barátságos, következetes és a lehető legfontosabb, hogy szeresse a gyereket!

 

5. Lehetőleg legyen közel az iskola a lakóhelyünkhöz, zöld környezetben, jól felszerelt legyen. Tájékozódjunk, hogy milyen lehetőségek vannak  délután, pl.: tehetséggondozás, felzárkóztatás, szakkörök stb.

Honnan tájékozódhatunk az iskolákról?

1. Internetről. Szinte minden iskolának van honlapja, ahol elolvashatjuk pedagógiai programjukat, és naprakész információhoz juthatunk.

2. Belső referenciák révén, ha a családból, ismerettségi körből már jár a választandó intézménybe gyermek.

3. Az óvoda ajánlja az intézményt.

4. A legtöbb iskola szervez bemutató foglalkozásokat, pl.: nyílt napok, iskola-előkészítés.

A legtöbb szülő igényes az iskolaválasztásnál, hiszen olyan emeltszintű tudást akar gyermekének, amivel az életben könnyen tud boldogulni, és úgy gondolják, hogy ezt már 6-7 éves korban meg kell alapozni. Már ilyen fiatalon elkezdődik egy verseny, és aki nem áll be a versenyzés sorába, az lemarad. A szülők látják maguk előtt gyermekük karrierívét, ahogy az általános, majd a középiskola után egyetemre kerül, majd egy jól fizető állás várja. Úgy gondolják, csak az érvényesül, aki sokat tud, ezért külön foglalkozásokra, szakkörökre járatják a gyereket, aminek következtében ő fáradt, ingerlékeny, ideges lesz. A gyerek nem ezt igényli! Ő ezzel szemben NYUGALMAT és SZERETETET igényel, ezért azt tanácsolom, hogy az első egy-két évben ne terheljük túl különórákkal. Az első évek legfontosabb feladata, hogy szeresse meg a tanulást, tanuljon meg tanulni, készség szinten írni, olvasni, számolni.

Kedves Szülők!

A választásnak felelőssége van, és nem szabad túlzásba esni. Azt az iskolát bátran választhatjuk, ahol a nyugalom és a szeretet légkörét érezzük, ahol a folyosókon mosolygó pedagógusokkal találkozunk.  Sajnos egyre kevesebb ilyen iskola van.

 

Címkék: szülő tudás iskola szeretet nyugalom iskolaválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr89964800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása