Segíts tanulni!

 2009.01.26. 09:49

Vége a tanév első félévének, kicsik és nagyok hazavitték munkájuk gyümölcsét, a bizonyítványukat. Vannak, akik dicsekedhetnek vele és vannak, akik nem.

Év elején még a tanulásról és ezzel együtt a sikerről álmodozva lépett be sok-sok gyermek az iskola kapuján, hogy megpróbál javítani  eddigi tanulmányi eredményén és tanulási szokásán. Sajnos sokuk számára az álmok nem teljesedtek be, hanem elsüllyedtek. Ez a legtöbb esetben súlyos következményekkel jár. Ám ez egyáltalán nem szükségszerű, hogy  továbbra is így legyen.

Gyermekünk tanulmányi eredménye nemcsak azt a tényt bizonyítja, hogy jól vagy kevésbé jól végezte munkáját, hanem azt is, hogy az iskolában alkalmazott hagyományos tanítási módszerek nem képesek megfelelni  elvárásainak. A tanárok biztosak abban, hogy amit tesznek az helyes, és legtöbbször a tanulókat hibáztatják, ha eredménytelenek a tanulásban. Aki lassabban dolgozik, azt lustának tartják, aki nem értette meg a tananyagot, azt gyenge képességűnek, és ezzel elérték azt, hogy gyermekünk megutálja a tanulást és az iskolát. Pedig tanítani úgy kellene, hogy a gyerek rácsodálkozzon és bámulattal fedezze fel  a tanulás végtelen birodalmát.

A tanulásnak egy igazi kalandnak kellene lennie, ezzel szemben az unalom és a monotonítás jellemzi. Minden gyermekben megvan a késztetés és képesség az élvezetes tanuláshoz. Kedves Olvasó! Nem kivétel ez alól a Te gyermeked sem!

Ha az iskola nem vagy csak csekély mértékben elégíti ki ezt a vágyukat, akkor nekünk, Szülőknek kell törekednünk erre.

Ne szidjuk meg a gyereket a kevésbé jól sikerült bizonyítványért, vagy a gyengébb osztályzatokért! Tárjuk fel a tanulási problémák okait! Beszélgessünk el vele, hogy mi az, ami számára nehézséget jelent a tanulásban: van-e olvasási nehézsége, megérti-e a szavak jelentését, megfelelő-e tanári magyarázat, tud-e figyelni?

Próbáljunk közösen új tanulási módszereket kitalálni, ami gyermekünkhöz közeláll, erősítsük meg önbizalmát, hogy Ő is képes jól és örömmel tanulni!

Mi Szülők, néha apró dolgokkal tudjuk megalapozni gyermekeink iskolai sikerét. Ne várjunk vele, kezdjük el még ma!

Címkék: gyerek siker tanulás öröm iskola kaland tanulási önbizalom módszerek iskolai

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr21902880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása