A koncentrálóképesség az a tulajdonság, mely mindenféle munkának, így a szellemi munkának, a tanulásnak is nélkülözhetetlen feltétele. Mivel kiemelt szerephez jut  a tanulásban, ezért fejlesztést igényel. Gyermekeink figyelme az iskolában sokszor nehezen ébreszthetó fel, nehéz megtartani, bármi eltereli, hamar elfárad, ellanyhul.

Hozzám hasonlóan biztos, hogy sok szülő hallotta gyermeke tanárától, hogy nem figyel az órán, játszik, beszélget, zavarja a tanórát. Mi ennek az oka? Valószínű, hogy a tanórák unalmasak, nem keltik fel a gyerek érdeklődését. Ezen csak a pedagógus tud változtatni. De mit tehetünk mi szülők azért, hogy segítsük gyermekünk koncentrációképességének növelését? Saját gyerekeimen kipróbált, és  sikeresen működő gyakorlatokat mutatok be.

 

  1. Végeztessünk bevezető koncentrációs gyakorlatokat!  Mielőtt a házi feladatot elkezdené érdemes a gyakorlatokat elvégezni. Az a célja, hogy csillapítsa a gyerekben lévő feszültséget, és olyan nyugalmi állapotot hozzon létre, amelyben elkezdhet dolgozni. Érdemes a szülőknek is kipróbálni, így együtt végezhetik a gyakorlatokat. Ajánlatos hetente egy-két alkalommal végezni.
  • Első gyakorlat. Üljön le törökülésben! Ha feszült és izgatott, akkor egymásra téve ölébe helyezi kezeit, hogy teste lazán fölébe görnyedjen, feje is lehajoljon. Ez a testtartás lazító hatású. Ha fáradt, egyenesítse ki hátát, derakát, fejét tartsa egyenesen, két kezét támassza a térdére. Ez a testtartás frissítő hatású. Csukja be szemét és mélyen egyenletesen lélegezzen. A lélegzés egy idő után lassúbbá válik. Koncentráljon az orrnyílásra, ahogy rajta keresztül ki-be áramlik a levegő. 8-10 légzésre figyeljen ily módon.
  • Második gyakorlat. Itt a testrészekre figyeljen, ahogy bekapcsolódnak a légzésbe.
  • Harmadik gyakorlat. A levegővétel kezdetére és végére figyeljen.

 

  1. Tegyük próbára gyermekünk megfigyelőképességét, figyelme erejét és terjedelmét!

    Hogyan? Végeztessünk vele néhány játékos gyakorlatot!

  • Képemlékek - emlékképek.   Képzeletben járja végig a lakás egy helyiségét és idézze fel, hogy milyen képek, tárgyak találhatók ott? Milyen színű a fal? Milyen a világítótest? Milyen a padló mintázata? Stb. Írassuk le a válaszokat a gyerekkel!
  • Mi változott?   Helyezzünk el különböző tárgyakat egy takaró alatt. Rövid időre emeljük fel a takarót, hogy jól megnézhesse. Ezután becsukja a szemét, miközben megváltoztatjuk az egyes tárgyak helyzetét. Írja le papírra, hogy milyen változásokat fedez fel a tárgyak egymáshoz való viszonyában!
  • Rajzold le pontosan!  Egyszerű geometriai ábrát mutatunk. Nézze meg jól, fényképezze le a szemével! Az ábra eltűnése után pontosan rajzolja le , amit látott.
  • Mi történt?   Vetítsünk egy rövid, hang nélküli videofilmrészletet! Nézze meg figyelmesen, majd adja vissza írásban a történéseket a legnagyobb részletességgel!
  1. Végeztessünk agytorna-gyakorlatokat gyerekünkkel már kicsi korától kezdve!Ezek a gyakorlatok nagyon hasznosak és minden tanulónak segítenek - életkortól függetlenül - képességei kibontakoztatásában. Példaként tudom említeni saját kisfiamat, akinek olvasási nehézségei rohamosan csökkennek, amióta az agytorna gyakaorlatait végzi. Mi ez, és hogyan végezzük, arról későbbiekben írok.

Kedves Szülők!

A gyakorlatokhoz és az eredmények eléréséhez időre és nyugalomra van szükség.

Minél előbb kezdjük el, annál előbb láthatjuk az eredményt.

 

Címkék: figyelem képesség koncentráció gyakorlatok agytorna koncentrálóképesség növelése

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr781013448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása