Kedves Szülők!

A mai és a következő írásomban egy kis segítséget szeretnék adni azoknak, akiknek kisgyermeke szeptemberben kezdi az iskolát, és szeretnék tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az iskolai tankötelezettségre.

A közoktatási törvény szerint a tanköteles kort megelőzően a gyermek óvodába jár, az iskolakezdést megelőző évben iskola-előkészítésen kell részt vennie.

A tankötelezettség feltétele:

Az iskolai oktatásban való részvétel nemcsak jog, hanem kötelezettség is. A tankötelezettség alól nincs felmentésre lehetőség, ezt a gyermek iskolába járással vagy magántanulóként teljesítheti.

A tankötelezettség kezdete:

Az a gyermek, aki az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte:

-tanköteles legkorábban attól a naptári évtől, amelyben május 31. napjáig a 6. életévét; legkésőbb, amelyben a 8. életévét betölti,

-tankötelessé válhat - a szülő, gondozó, törvényes képviselő kérelmére - abban a naptári évben, amelyben a 6. életévét december 31-ig betölti.

A tanköteles korú gyermekek fejlettségéről az óvodák, a nevelési tanácsadók, illetve a fogyatékosokat vizsgáló szakértői bizottságok adnak szakértői véleményt. E szakvélemények alapján az iskola igazgatója dönt a tankötelezettség kezdetéről.

A tankötelezettség kezdete előtt minden gyermek számára kötelező az egészségügyi vizsgálat. Az óvodába járó gyermek esetén az óvoda, óvodába nem járó gyermek esetében az illetékes önkormányzat jegyzője gondoskodik.

A 8. életévét betöltő gyermek beiskolázásáról minden esetben dönteni kell. A tankötelezettség kezdete annál a gyermeknél eshet a 8. életévre, aki augusztus 31. után született.

A gyermeknek az általános iskolai tanulmányait a képességének megfelelő iskolában kell megkezdenie, vagy pedig állapotának megfelelő sajátos képzésben kell részt vennie.

A következő bejegyzésben az iskolai beíratásról írok.

Üdvözlettel: Leira

Címkék: gyerek iskola iskoláztatás tankötelezettség

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr88935100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása