Az iskolai beíratás

 2009.02.23. 09:30

A tanköteles tanulókat az önkormányzat által meghatározott időben - általában áprilisban - kell az iskola első osztályába beíratni.

A beíratást megelőzően a helyi és a területileg illetékes önkormányzat jegyzője összeállítja a tankötelessé váló gyermekek névjegyzékét és megküldi az iskoláknak.

A szülők szakvéleményt kapnak az óvodától vagy a nevelési tanácsadótól gyermekükről.

A tankötelessé váló gyermeket a szülő köteles beíratni a lakóhelye szerinti körzeti iskola első évfolyamára. Amennyiben a szülő nem a körzeti iskolába kívánja járatni a gyermekét, akkor is köteles oda beíratni és kérni az áthelyezését.

A választott iskolában történő felvételről a férőhely függvényében az iskola igazgatója dönt.

A körzeti feladatot ellátó általános iskola igazgatója nem utasíthatja el azoknak a gyermekeknek e felvételét, akik a körzetben laknak, s akiknek az óvoda vagy a nevelési tanácsadó javasolja az iskola első évfolyamára való felvételét.

Amennyiben az igazgató elutasítja a felvételt, írásba kell foglalnia, a határozatot köteles megindokolni, és a jogorvoslati lehetőségről is tájékoztatni kell a szülőt. Az iskolai határozatok ellen a szülő 15 napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet az iskola helyi irányítását ellátó fenntartó önkormányzat jegyzőjénél. A benyújtott jogorvoslati kérelmet a benyújtástól számított 30 napon belül el kell bírálni.

A következő blogban: Hogyan válasszunk iskolát gyermekünknek?

Címkék: gyerek iskola lakóhely beíratás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbarat-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr78960019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása